Skip to main content

Het schip - de Ebenhaëzer

Geschiedenis

De Ebenhaëzer is als Friese vrachtaak in 1910 te Franeker (Brandsma / Draaisma) gebouwd en gedoopt en heeft vanaf die tijd in de Friese wateren voornamelijk met landbouwproducten en turf gevaren. Na de oorlog is het schip ontdaan van mast en tuig en verkocht aan een aannemer om als overslagschip dienst te doen. In de zeventiger jaren is het schip door een liefhebber als casco gekocht en opnieuw van opbouw en tuig voorzien.

Sinds 1983 heeft het schip als recreatie- en charterschip in de Friese wateren gevaren. In 1992 is het schip in ons bezit gekomen en heeft Zeewolde als thuishaven gekregen. Tot 1996 is het schip alleen voor privé-recreatie gebruikt en zijn een aantal technische zaken verbeterd en aan de huidige eisen aangepast. Begin 1996 is het schip geschikt gemaakt voor beroepsmatig personenvervoer (max 12 personen). In 2003 is een stroomaggregaat geplaatst voor aanvullend, onafhankelijk comfort.

Klaar voor ontvangst van gasten en de basis voor een plezierig en veilig verblijf. Het is een handig te bedienen schip met een eenvoudige doch functioneel perfecte accommodatie.

Veiligheid aan boord

Om de veiligheid van de opvarenden zoveel mogelijk te waarborgen wordt het schip, op vrijwillige basis, regelmatig gekeurd door een uitvoerende keuringsinstantie van de Scheepvaartinspectie. Het schip is gecertificeerd voor het vervoer van maximaal 12 passagiers met maximaal 3 bemanningsleden. Dit betekent dat het schip technisch in goede staat verkeerd en een veilig verblijf voor de opvarenden gewaarborgd is. Naast de verplichte veiligheidsmiddelen is het schip uitgerust met marifoon, GPS, jachtradar, reddingsvlot en mobiele telefoon.

Technische beschrijving

Het stalen schip uit 1910 is 18 meter lang en 3,70 meter breed en heeft een diepgang van 70 centimeter. In de roef (woning) zijn de keuken en het dagverblijf ondergebracht. In het voormalige ruim en onder het voordek zijn acht bedden ingebouwd. In deze slaapvertrekken is de stahoogte beperkt, variërend van 1,30 tot 1,60 meter, en geeft daardoor een knus gevoel. Het schip is voorzien van een toilet, koelkast met vriesvak en een vier pits gastoestel. Warm water wordt in een ketel gekookt. Aan boord is 12V gelijkstroom en 220V wisselstroom via een aggregaat en omvormer beschikbaar.

Lengte
18 meter
Breedte
3.7 meter
Diepgang
0.7 meter
Kruiphoogte
2.5 meter
Slaapplaatsen

acht vaste bedden

Stahoogte
1.9 meter dagverblijf / 1.6 tot 1.3 meter ruim
Voorzieningen
Toilet, koelkast, 4-pits gasstel
Elektriciteit
220V - omvormer of aggregaat
Zeilen

Grootzeil 75 m2, fok 21 m2 en kluiver 20 m2; totaal 116 m2

Motor
DAF 475 diesel 75 pk
Mast

Staal met contragewicht , zelfstrijkend

Voor de voortstuwing gebruiken we zoveel mogelijk de zeilen: het grootzeil (75m2), fok (21m2) en kluiver (20 m2); totaaloppervlakte is ca. 116m2. De mast heeft een contragewicht en is daardoor gemakkelijk te strijken. Vele watergebieden zijn hierdoor goed bereikbaar. Naast de zeilen staat de ingebouwde dieselmotor van 75 pk ons ter beschikking.

Locatie

Belevenis op een handzaam schip

Een dagje zeilen met de zeilaak 'Ebenhaëzer' is een onvergetelijke ervaring en biedt een fantastisch avontuur. Het is een moment om even helemaal weg te zijn, om je gedachten te laten varen en volledig tot rust te komen. Je hebt de kans om zelf het roer in handen te nemen terwijl je geniet van ontspanning en de prachtige natuur om je heen.

Voor de liefhebbers kan de reis ook als instructietocht dienen, om zelf te zeilen en te manoeuvreren met een groter schip. Onder toeziend oog van de schipper mogen de deelnemers "zelf schipperen" en kunnen theorie en praktijk met elkaar worden gecombineerd.